top of page

Tot ce trebuie sa stiti despre ruptura LIA

Ligamentul incrucisat anterior este unul din cele 4 ligamente situate la nivelul genunchiului si are rolul de stabilizator al genunchiului, atat atunci cand piciorul se roteste , cat si in momentul in care acesta este indoit. In cazul unor impacturi severe acesta poate suferi intinderi sau chiar ruperi.

 

Articulatia genunchiului este cea mai mare articulatie a corpului uman, iar din aceasta cauza este foarte solicitata.

 

Cele mai multe cauze care produc rupturi la nivelul ligamentului incrucisat anterior au legatura cu activitatile sportive, fie ca acestea sunt desfasurate pentru performanta sau in scop recreational.

 

¾ din cei care se prezinta la medic spun ca senzatiile anterioare au dat impresia unei intinderi care a insotit suprasolicitarea genunchiului, iar in momentul constatarii ei au simtit o “pocnitura”.

 

Cu cat aceste rupturi de ligament sunt identificate la mai multe ligamente este din ce in ce mai greu sa fie identificata si tratata in mod corespunzator afectiunea. Ruptura ligamentului incrucisat anterior se produce mult mai des decat o ruptura la un ligament la ligamentul incrucisat posterior.

 

Totusi, odata cu ruptura ligamentului incrucisat anterior se produc si alte schimbari la nivelul articulatiei care pot duce la distrugerea meniscului, la rupturi de cartilaj, etc.. Cu cat leziunea este mai grava, cu atat recuperarea pacientului va fi mult mai lunga si mai dificila. Trebuie avuta in vedere faptul ca aceasta articulatie este una mobile, care este folosita foarte des in comparatie cu celelalte.

 

Aceasta ruptura poate fi diagnosticata prin intermediul unei examinari fizice. In cadrul acesteia medicul va cere toate detaiile legate de contextul in care a avut loc, daca aceasta a survenit imediat sau in urma unor actiuni imediate. Trebuie sa fie relatate toate simptomele, fapt care va conduce la o mai buna intelegere a afectiunii.

 

O alta metoda prin care poate fi identificata aceasta afectiune este prin intermediul radiografiilor pentru a putea exclude leziunile osoase sau fracturile asociate.

Pentru a putea vedea modul de distributie a partilor moi ale genunchiului este recomandat un RMN. Este recomandat in momentul in care investigatiile si metodele anterioare nu pot oferi un diagnostic cert.

 

In functie de rezultatele investigatiilor medicale vor fi luate decizii cu privire la modul in care va fi facut planul de tratament. In acest sens pacientul trebuie sa fie foarte bine informat pentru a impiedica aparitia eventualelor complicatii.

bottom of page